Παθήσεις Αορτής

Τρόποι αντιμετώπισης & επεμβατικές μέθοδοι

Ανεύρυσμα αορτής | Διαχωρισμός & Ρήξη Αορτής

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Εκφύεται από την καρδιά και διατρέχει το θώρακα (ανιούσα και κατιούσα θωρακική αορτή) και την κοιλιά (κοιλιακή αορτή) δίνοντας κλάδους προκειμένου το αίμα να φτάσει σε όλους τους ιστούς του σώματος μας.

Όταν τα τοιχώματα της αορτής διατείνονται – μεγαλώνουν σε διάμετρο – μιλάμε για ανεύρυσμα της αορτής. Οι πιο συχνές επιπλοκές του ανευρύσματος της αορτής είναι ο διαχωρισμός και η ρήξη του. Εάν τα τοιχώματα που αποτελούν την αορτή διαχωριστούν αναφέρεται ως διαχωρισμός της αορτής και συνήθως επίκειται η ρήξη της. Πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση για την ανθρώπινη ζωή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο κίνδυνος ρήξης ενός αορτικού ανευρύσματος αυξάνει όσο αυξάνει και το μέγεθος του.

Αίτια αορτικού ανευρύσματος

Οι αιτίες εμφάνισης του αορτικού ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

Επικοινωνήστε με την ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Συμπτώματα & διάγνωση

Συνήθως, τα ανευρύσματα αορτής βρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο. Σπάνια και ιδίως όταν είναι ευμεγέθη, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αίσθηση πίεσης ή πόνο στο στήθος και την πλάτη, βήχα, δύσπνοια ή βράγχος φωνής.

Εάν το ανεύρυσμα της αορτής ραγεί ή διαχωριστεί -που είναι και οι σημαντικότερες επιπλοκές του- τότε εμφανίζονται οξύς και έντονος πόνος στην πλάτη και το στήθος , στο λαιμό και τη σιαγόνα, δύσπνοια, απώλειά συνείδησης. Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή και ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για χειρουργική αντιμετώπιση.

Η αξονική τομογραφία είναι η καλύτερη απεικονιστική μέθοδος για τη διάγνωση των αορτικών ανευρυσμάτων και των επιπλοκών τους. Το διοισοφάγειο υπέρηχο επίσης μπορεί να αναδείξει διάταση ή διαχωρισμό της αορτής. Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μακροχρόνια παρακολούθηση ακόμα και νέων ανθρώπων.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν πάσχουμε από ανεύρυσμα αορτής οφείλουμε να το παρακολουθούμε τακτικά με απεικονιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, αν οι διαστάσεις της θωρακικής αορτής φτάνουν τα 5 εκατοστά, τότε η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης είναι επιτακτική.

Συχνά μάλιστα το ανεύρυσμα μπορεί να επεκτείνεται στην κατιούσα θωρακική αορτή ή στην κοιλιακή αορτή. Με τις σύγχρονες υβριδικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ή και τη μέση στερνοτομή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με ασφάλεια αυτή την ύπουλη νόσο. 

Ένα ευθύ μόσχευμα από συνθετικό υλικό χρησιμοποιείται συνήθως προκειμένου να αντικαταστήσει την περιοχή του ανευρύσματος. Συχνά χρειάζεται ταυτόχρονα επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ή της αορτικής ρίζας. Αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και με τη χρήση βαλβιδοφόρων μοσχευμάτων, με επέμβαση Bentall ή David. Εξατομικεύοντας την επέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες και τη νόσο κάθε ασθενούς, εξασφαλίζουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης

Παθήσεις | Επεμβάσεις