Παθήσεις Αορτικής Βαλβίδας

Τρόποι αντιμετώπισης & επεμβατικές μέθοδοι

Τι είναι η αορτική βαλβίδα

Η αορτική βαλβίδα της καρδιάς είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί αυτή διοχετεύει το αίμα από την καρδιά – και συγκεκριμένα την αριστερή κοιλία της – σε όλο μας το σώμα. Οι παθήσεις, μπορεί να είναι παρούσες εκ γενετής ή να παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή λόγω άλλων ασθενιών, και περιλαμβάνουν τη στένωση & την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας.

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Όταν η αορτική βαλβίδα έχει στένωση, το στόμιο της είναι πιο στενό από ότι φυσιολογικά. Η καρδιά δυσκολεύεται να διοχετεύσει το αίμα προς το σώμα. Το πέρασμα δια της αορτικής βαλβίδας γίνεται ολοένα και στενότερο, καθώς ο βαθμός στένωσης αυξάνει. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας προκαλείται από την ασβέστωση των πτυχών – γλωχίνων της, συνηθέστερα λόγω της ηλικίας ή συγγενών προβλημάτων και ρευματικής νόσου.

Συμπτώματα στένωσης αορτικής βαλβίδας

Εξαιτίας της στένωσης της αορτικής βαλβίδας μπορεί να εκδηλώσουμε συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή (δύσπνοιας), πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ακόμα και λιποθυμικό επεισόδιο (συγκοπή). Αυτά τα συμπτώματα επιμένουν. Μπορεί περιορίζοντάς δραματικά τη δραστηριότητα μας να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισής τους, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα άμεσα.

Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας

Η αορτική βαλβίδα μπορεί να παρουσιάζει ανεπάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πτυχές τις δεν κλείνουν καλά – αιμοστεγώς. Έτσι, επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομεί προς τα πίσω, στην καρδιά, και να μην προωθείται στην αορτή και το σώμα μας επαρκώς. Κύριες αιτίες ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι παθήσεις του συνδετικού ιστού, αυτοάνοσα νοσήματα, διάταση της αορτής, αρτηριακή υπέρταση ή ακόμα και ενδοκαρδίτιδα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας

Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η νόσος να είναι ασυμπωματική. Συνήθως εκδηλώνεται με αίσθημα δύσπνοιας, όταν έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στην καρδιά, που τόσο καιρό προσπαθούσε να αντισταθμίσει το πρόβλημα.

Διάγνωση

Το υπερηχογράφημα της καρδιάς είναι η εξέταση επιλογής για τη διάγνωση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων και συνεπώς της στένωσης ή και της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας.

Επικοινωνήστε με την ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Θεραπεία | Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

Στις μέρες μας η επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας είναι η ενδεδειγμένη και ασφαλέστερη μέθοδος. Αφαιρούμε την προβληματική αορτική βαλβίδα και την αντικαθιστούμε με νέα που στερεώνεται ισχυρά με ράμματα.

Μπορούμε επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε την αορτική βαλβίδα με:

Το πλεονέκτημά της είναι ότι παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Απαιτείται όμως, φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά (sintrom) για το υπόλοιπο της ζωής μας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Δεν απαιτείται να λαμβάνουμε αντιπηκτική αγωγή και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Ωστόσο, μπορεί να αλλοιωθεί μετά από 15 – 20 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί νέα τεχνολογία βιολογικών βαλβίδων με διαφορετική επεξεργασία των ιστών που αυξάνει σημαντικά τον κύκλο ζωής τους πάνω από τα 25 χρόνια.

Λόγω της διαφορετικής τεχνικής τοποθέτησης της, που δεν απαιτεί ράμματα, μειώνει σημαντικά τη διάρκεια της επέμβασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις στένωσης αορτικής βαλβίδας.

Βαλβιδοπλαστική αορτικής βαλβίδας

Σε κάποιες περιπτώσεις η αορτική βαλβίδα μπορείς να επιδιορθωθεί και να μη χρειάζεται αντικατάσταση, να κάνουμε δηλαδή βαλβιδοπλαστική της αορτικής βαλβίδας. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δε χρησιμοποιούμε προσθετικό υλικό και συνεπώς δε χρειάζεται ο ασθενής να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, όπως στις μηχανικές βαλβίδες. Επίσης, δεν ανησυχούμε για τη φθορά στο χρόνο, όπως στις βιολογικές βαλβίδες, ακριβώς επειδή είναι η δική μας βαλβίδα. Επιπλέον, έχουμε μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης θρομβοεμβολών ή ενδοκαρδίτιδας.

Χειρουργική τομή

Η χειρουργική τομή γίνεται στη μέση γραμμή του θώρακα και έτσι έχουμε πρόσβαση δια του στέρνου.

Μικρές τομές περίπου 7 εκατοστά και χωρίς πλήρη διατομή του στέρνου είναι η συνήθης πρακτική μας . Αυτό δε γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για πιο εύκολη ανάρρωση. Η επούλωση του τραύματος είναι πιο γρήγορη, καθώς και η μετεγχειρητική κινητοποίηση των ασθενών λόγω μειωμένου πόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τομή μπορεί να γίνει και με μικρή θωρακοτομή, όπου η είσοδος στο θώρακα γίνεται ανάμεσα στις πλευρές.

Τέλος, μπορούμε να κάνουμε εμφύτευση βιολογικής βαλβίδας μέσω καθετήρα (TAVI). Σε αυτή την περίπτωση, η αορτική βαλβίδα δεν αφαιρείται αλλά η νέα βαλβίδα εμφυτεύεται εντός αυτής. Πρόκειται για μια μέθοδο που εξελίσσεται και επί το παρόντος ενδείκνυται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με πολλαπλά προβλήματα υγείας (συνοσηρότητα).

Ποια τεχνική είναι η καλύτερη για εμένα;

Η επιλογή της βαλβίδας που θα χρειαστούμε, αλλά και της τεχνικής που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται και από τον κάθε ασθενή.

Η απόφαση πρέπει να βασίζεται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, καθώς και τις ανάγκες του, τα θέλω του και τον τρόπο ζωής του. Σε επικοινωνία και με τον καρδιολόγο σας μπορούμε μαζί να επιλέξουμε το καλύτερο για εσάς, καθώς και το σωστό χρονικό προγραμματισμό μιας επέμβασης.

Δείτε επίσης

Παθήσεις | Επεμβάσεις