Παθήσεις Αορτικής Βαλβίδας

Τρόποι αντιμετώπισης & επεμβατικές μέθοδοι

Τι είναι η αορτική βαλβίδα

Η αορτική βαλβίδα της καρδιάς είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί αυτή διοχετεύει το αίμα από την καρδιά – και συγκεκριμένα την αριστερή κοιλία της – σε όλο μας το σώμα. Οι παθήσεις, μπορεί να είναι παρούσες εκ γενετής ή να παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή λόγω άλλων ασθενιών, και περιλαμβάνουν τη στένωση & την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας.

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Όταν η αορτική βαλβίδα έχει στένωση, το στόμιο της είναι πιο στενό από ότι φυσιολογικά. Η καρδιά δυσκολεύεται να διοχετεύσει το αίμα προς το σώμα. Το πέρασμα δια της αορτικής βαλβίδας γίνεται ολοένα και στενότερο, καθώς ο βαθμός στένωσης αυξάνει. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας προκαλείται από την ασβέστωση των πτυχών – γλωχίνων της, συνηθέστερα λόγω της ηλικίας ή συγγενών προβλημάτων και ρευματικής νόσου.

Συμπτώματα στένωσης αορτικής βαλβίδας

Εξαιτίας της στένωσης της αορτικής βαλβίδας μπορεί να εκδηλώσουμε συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή (δύσπνοιας), πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ακόμα και λιποθυμικό επεισόδιο (συγκοπή). Αυτά τα συμπτώματα επιμένουν. Μπορεί περιορίζοντάς δραματικά τη δραστηριότητα μας να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισής τους, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα άμεσα.

Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας

Η αορτική βαλβίδα μπορεί να παρουσιάζει ανεπάρκεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πτυχές τις δεν κλείνουν καλά – αιμοστεγώς. Έτσι, επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομεί προς τα πίσω, στην καρδιά, και να μην προωθείται στην αορτή και το σώμα μας επαρκώς. Κύριες αιτίες ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι παθήσεις του συνδετικού ιστού, αυτοάνοσα νοσήματα, διάταση της αορτής, αρτηριακή υπέρταση ή ακόμα και ενδοκαρδίτιδα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας

Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η νόσος να είναι ασυμπωματική. Συνήθως εκδηλώνεται με αίσθημα δύσπνοιας, όταν έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στην καρδιά, που τόσο καιρό προσπαθούσε να αντισταθμίσει το πρόβλημα.

Διάγνωση

Το υπερηχογράφημα της καρδιάς είναι η εξέταση επιλογής για τη διάγνωση των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων και συνεπώς της στένωσης ή και της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας.

Επικοινωνήστε με την ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Θεραπεία | Αντιμετώπιση

Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

Σε περιπτώσεις στένωσης αορτικής βαλβίδας, η επέμβαση αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας είναι η συνηθέστερα ενδεδειγμένη και ασφαλέστερη μέθοδος.
Η αορτική βαλβίδα του ασθενούς που έχει υποστεί αλλοιώσεις αφαιρείται και αντικαθίσταται με καινούρια που στερεώνεται ισχυρά με ράμματα στη θέση της προηγούμενης.

Μπορούμε επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε την αορτική βαλβίδα με:

Το πλεονέκτημά της είναι ότι παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Απαιτείται όμως, φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά (sintrom) για το υπόλοιπο της ζωής μας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Δεν απαιτείται να λαμβάνουμε αντιπηκτική αγωγή και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας. Ωστόσο, μπορεί να αλλοιωθεί μετά από 15 – 20 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί νέα τεχνολογία βιολογικών βαλβίδων με διαφορετική επεξεργασία των ιστών που αυξάνει σημαντικά τον κύκλο ζωής τους πάνω από τα 25 χρόνια.

Λόγω της διαφορετικής τεχνικής τοποθέτησης της, που δεν απαιτεί ράμματα, μειώνει τη διάρκεια της επέμβασης.

Βαλβιδοπλαστική αορτικής βαλβίδας

Συχνά σε ασθενείς με ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, μπορούμε να κάνουμε βαλβιδοπλαστική. Δηλαδή, η αορτική βαλβίδα μπορεί να επιδιορθωθεί και να μη χρειάζεται αντικατάσταση.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δε χρησιμοποιούμε προσθετικό υλικό και συνεπώς δε χρειάζεται ο ασθενής να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, όπως στις μηχανικές βαλβίδες. Επίσης, δεν ανησυχούμε για τη φθορά στο χρόνο, όπως στις βιολογικές βαλβίδες, ακριβώς επειδή είναι η δική μας βαλβίδα. Επιπλέον, έχουμε μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης θρομβοεμβολών ή ενδοκαρδίτιδας.

Χειρουργική τομή

Με τις σύγχρονες καρδιοχειρουργικές τεχνικές, η επέμβαση μπορεί να γίνει ελάχιστα επεμβατικά ή ενδοσκοπικά.

Η χειρουργική τομή είναι μόλις λίγα εκατοστά στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Όλη η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και κάμερα. Αυτό δε γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για πιο εύκολη ανάρρωση. Η επούλωση του τραύματος είναι πιο γρήγορη, ο πόνος σχεδόν μηδαμινός όπως και ο κίνδυνος λοιμώξεων. Έτσι η μετεγχειρητική κινητοποίηση των ασθενών είναι ταχύτερη όπως και η επιστροφή τους στην καθημερινότητα και την εργασία τους.

Σε άλλες περιπτώσεις και όπου απαιτείται, η τομή μπορεί να γίνει στη μέση γραμμή του θώρακα, στο στέρνο. Είναι πολύ μικρότερη της κλασσικής στερνοτομής και ο ασθενής έχει μια εξίσου γρήγορη ανάρρωση.

Τέλος, μπορούμε να κάνουμε εμφύτευση βιολογικής βαλβίδας μέσω καθετήρα (TAVI). Σε αυτή την περίπτωση, η αορτική βαλβίδα δεν αφαιρείται αλλά η νέα βαλβίδα εμφυτεύεται εντός αυτής. Πρόκειται για μια μέθοδο που εξελίσσεται και επαναξιολογείται διαρκώς. Επί το παρόντος, ενδείκνυται σε ασθενείς μεγαλύτερους σε ηλικία ή υψηλού κινδύνου με πολλαπλά προβλήματα υγείας (συνοσηρότητα).

Τι είναι καλύτερο για εμένα;

Η επιλογή της βαλβίδας που θα χρησιμοποιηθεί , αλλά και της τεχνικής που θα εφαρμόσουμε εξαρτάται και από τον ασθενή, τη νόσο, την ανατομία του, καθώς και τις ανάγκες του και τον τρόπο ζωής του.

Κατόπιν ορθής και ενδελεχούς ενημέρωσης στο προεγχειρητικό ραντεβού μας, επιλέγουμε το καλύτερο για εσάς και προγραμματίζουμε την επέμβασή σας εγκαίρως.

Δείτε επίσης

Παθήσεις | Επεμβάσεις