Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει και όλοι είμαστε πιο ενθουσιώδεις καταβάλλοντας μια λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια να τα κάνουμε όλα έγκαιρα.
Δουλειές, στολισμός, ψώνια και δώρα για μικρούς και μεγάλους, τρέχοντας για όλα. Ξαφνικά και κάτω από την πίεση μπορεί να νιώσουμε ένα αίσθημα δύσπνοιας ή πόνο στο στήθος. Πριν βιαστούμε να το αποδώσουμε μόνο στο στρες των ημερών, χρειάζεται να κάνουμε μια επίσκεψη στο γιατρό μας.
Ο πόνος στο στήθος ή «στηθάγχη» όπως αλλιώς λέγεται, αποτελεί το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου.
Μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας και να αντανακλά στο χέρι, την πλάτη, στο λαιμό ακόμα και στη γνάθο. Συχνά συνοδεύεται από ζάλη, ναυτία ή ταχυκαρδία. Συνήθως εμφανίζεται μετά από κόπωση, έντονη συναισθηματική φόρτιση ή στρες ή ακόμα και έκθεση στο κρύο ή ένα μεγάλο γεύμα.
Η μειωμένη παροχή αίματος στα στεφανιαία αγγεία, τα αγγεία δηλαδή που αιματώνουν την καρδιά, προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα. Η καρδιά δεν λαμβάνει το απαραίτητο αίμα και συνεπώς το οξυγόνο για να λειτουργήσει και να τροφοδοτήσει το σώμα μας επαρκώς.
Οι αθηρωματικές πλάκες, που δεν είναι άλλο από εναποθέσεις λιπωδών κυττάρων και παραγόντων φλεγμονής, συσσωρεύονται στα στεφανιαία αγγεία και στενεύουν τον αυλό τους και σταδιακά τον αποφράσσουν. Έτσι, το αίμα περνάει με δυσκολία από το αγγείο και δεν επαρκεί να αιματώσει τον καρδιακό μυ. Μειώνεται η συστολική λειτουργικότητα της καρδιάς και η παροχή αίματος στους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα.
Εκτός λοιπόν από τον πόνο στο στήθος, νιώθουμε δύσπνοια, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, άρρυθμο χτύπο καρδιάς και μπορεί να λιποθυμήσουμε.
Οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης αλλά και σακχάρου καθώς και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και το έντονο στρες επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως και το κληρονομικό ιστορικό. Και ενώ το τελευταίο ίσως είναι το μόνο που για την ώρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όλοι οι υπόλοιποι προδιαθεσικοί παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν διαγνωστούν εγκαίρως από τον γιατρό σας.
Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου συνήθως τίθεται από τον καρδιολόγο με μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τον υπερηχογραφικό έλεγχο και την στεφανιογραφία που θα αναδείξει τις βλάβες στα στεφανιαία αγγεία.
Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου εξατομικεύεται αναλόγως της έκτασης των βλαβών στα στεφανιαία αγγεία, των συμπτωμάτων που εκδηλώνουμε και της γενικής μας κατάστασης.
Υπάρχουν περιπτώσεις που επιλέγεται μόνο η φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να μειωθούν οι παράγοντες κίνδυνου για να λειτουργεί πιο ομαλά η καρδιά.
Συχνά όμως απαιτείται αγγειοπλαστική προκειμένου να διανοιχθεί το τμήμα του αγγείου που έχει αποφραχθεί και να επαναιματωθεί η καρδιά. Αυτή η επέμβαση γίνεται με τοποθέτηση στεντ συνήθως και πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απαιτείται μια πιο δραστική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με την αορτοστεφανιαία παράκαμψη – το γνωστό και ως μπάι πας. Όταν η απόφραξη των αγγείων είναι κεντρική ή δυσπρόσιτη ή έχουν σημαντικού βαθμού αλλοιώσεις περισσότερα από δύο αγγεία, ενδείκνυται το μπάι πας. Ο καρδιολόγος σας σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό σχεδιάζουν τη στρατηγική αντιμετώπιση και την καταλληλότερη χρονική περίοδο για να υποβληθείτε σε επέμβαση.
Υπάρχουν περιπτώσεις που συνεργάζονται άμεσα προκειμένου να γίνει επαναιμάτωση του κυρίου στεφανιαίου αγγείου με ενδοσκοπική χειρουργική και έτερων αγγείων με αγγειοπλαστική. Με μια πολύ μικρή τομή στο θώρακα και τη χρήση κάμερας και ενώ η καρδιά πάλλεται, γίνεται το πρώτο μέρος της επέμβασης -το μπαι πας από τον καρδιοχειρουργό. Ο καρδιολόγος αναλαμβάνει την τοποθέτηση στεντ, όταν αυτό απαιτείται Αυτού του είδους οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε υβριδική χειρουργική αίθουσα με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη και επιστρέφει σπίτι του σε τρεις μέρες.
Όταν απαιτείται χειρουργικό μπαι πας για την παράκαμψη πολλών αγγείων, γίνεται επίσης σε κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα. Η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων παρακάμπτεται με τη μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας που τροφοδοτεί το σώμα και τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και για όσο διάστημα η καρδιά σταματάει να χτυπάει. Υπάρχει όμως, και μια διαφορετική τεχνική κατά την οποία η καρδιά εξακολουθεί να πάλλεται και δεν χρησιμοποιείται η μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας μειώνοντας, έτσι, τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση της. Ο τρόπος που θα γίνει η επέμβαση εξαρτάται από την εμπειρία του καρδιοχειρουργού αλλά και από την κλινική κατάσταση του ασθενούς.
Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί
Για την επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης χρησιμοποιούμε αρτηριακά και φλεβικά μοσχεύματα. Οι έσω μαστικές αρτηρίες που βρίσκονται πίσω από το στέρνο μας είναι άριστα μοσχεύματα με πολύ καλό αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται η κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στον πήχη και τα φλεβικά μοσχεύματα που λαμβάνονται από το πόδι. Αυτά τα μοσχεύματα μπορούμε τα πάρουμε με μικρές οπές και τη χρήση κάμερας, ενδοσκοπικά, για ταχύτερη επούλωση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής ξυπνάει λίγο με το τέλος της επέμβασης στη μονάδα εντατικής θεραπείας και την επόμενη μέρα μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας. Σιτίζεται και κινητοποιείται από την πρώτη κιόλας μέρα. Σε τέσσερις μέρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
Όταν η στεφανιαία νόσος αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο ασθενής αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης του αλλά και την ποιότητα ζωής του.
Αφού αναρρώσει συνεχίζει την καθημερινότητα του και τις δραστηριότητες που το ευχαριστούν με τους ανθρώπους που αγαπάει.
Φυσικά κάθε πόνος στο στήθος ή δύσπνοια δε συνδέεται πάντα με στεφανιαία νόσο. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορούν να δίνουν παρόμοια συμπτώματα αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε στο γιατρό μας και να το διερευνήσουμε.
Επικοινωνήστε με την ιατρό με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί. Τα πεδία της φόρμας με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.