Κολπική Μαρμαρυγή

Τρόποι αντιμετώπισης & επεμβατικές μέθοδοι

Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή

Η Κολπική Μαρμαρυγή αποτελεί μια από τις συχνότερες αρρυθμίες. Εκδηλώνεται σε ποσοστό 2-5 % στο γενικό πληθυσμό αλλά σε ανθρώπους άνω των 80 ετών ξεπερνά το 10%.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός πυροδοτείται από το φλεβόκομβο, το φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς που βρίσκεται στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. Μέσω του κολποκοιλιακού κόμβου διασπείρει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε όλη την καρδιά. Το φυσιολογικό ηλεκτρικό ερέθισμα έχει ως αποτέλεσμα την φυσιολογική πλήρωση με αίμα της καρδιάς και τη συστολή της.

Στην κολπική μαρμαρυγή έχουμε διαταραχή στην ηλεκτρική αγωγιμότητα της καρδιάς και συνεπώς διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Οι κόλποι πάλλονται γρήγορα και άρρυθμα προκαλώντας έναν αποδιοργανωμένο καρδιακό ρυθμό.

Η καρδιακή συχνότητα μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 150 σφύξεις. Συνεπώς, το αίμα δεν προωθείται επαρκώς από τους κόλπους, όπου λιμνάζει και μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων. Οι θρόμβοι μπορεί να αποσπαστούν και να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες σοβαρές βλάβες.

Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η κολπική μαρμαρυγή λόγω της κόπωσης του καρδιακού μυός, προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Αίτια Κολπικής Μαρμαρυγής

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής είναι:
Επίσης, έκτοπα ερεθίσματα στους κόλπους παράγονται σε περίπτωση διάτασης τους, όπως συμβαίνει στη στένωση ή την ανεπάρκειά μιτροειδούς βαλβίδας. Έτσι κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εκδηλωθεί όταν υπάρχουν υποκείμενα καρδιακά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, βαλβιδοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκειά, μυοκαρδιοπάθεια.

Επικοινωνήστε με την ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Συμπτώματα & διάγνωση

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να επιβεβαιωθεί με το Holter ρυθμού.

Χειρουργική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής

Χειρουργική κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής: Πρόκειται για μια επέμβαση στα τοιχώματα των κόλπων της καρδιάς με τη δημιουργία ενός λαβυρίνθου (Cox Maze III) και αποκλεισμό των πνευμονικών φλεβών. Η κατάλυση, όπως καλείται, διακόπτει την αγωγή των ανώμαλων ηλεκτρικών ερεθισμάτων που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.

Χάρη στη δυνατότητα χρήσης διαφόρων μορφών ενέργειας με ασφάλεια, πραγματοποιούνται γραμμικές αλλαγές στο τοίχωμα των κόλπων χωρίς την εκτέλεση χειρουργικών τομών και γραμμών συρραφής. Συγκεκριμένα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα ραδιοσυχνοτήτων με ηλεκτρόδια, υπέρηχους ή τοπική κρυοθεραπεία επιτυγχάνοντας την κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής.

Αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και συχνότερα με επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας. Επίσης, συχνά επιλέγουμε να αποκλείσουμε και το ωτίο του αριστερού κόλπου, μια μικρή περιοχή που ευνοεί το σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, προκαλώντας θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Η επέμβαση για κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής, πέραν της κλασσικής στερνοτομής, προσφέρεται πλέον και θωρακοσκοπικά χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας. Γίνονται δηλαδή μικρές τομές στο θώρακα και με τη βοήθεια της κάμερας πραγματοποιείται η κατάλυση.

Δείτε επίσης

Παθήσεις | Επεμβάσεις