Καρδιακοί Όγκοι

Τρόποι αντιμετώπισης & θεραπεία

Τι είναι οι Καρδιακοί όγκοι

Οι πρωτοπαθείς όγκοι της καρδιάς είναι σπάνιοι. Ο πιο συχνός είναι το μύξωμα του κόλπου στους ενήλικες, ενώ στα παιδιά το ραβδομυοσάρκωμα . Τα λιπώματα και τα θηλώδη ινοελαστώματα ακολουθούν σε συχνότητα. Μόνο το 25% του συνόλου των καρδιακών όγκων είναι κακοήθεις.

Οι καρδιακοί όγκοι μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί για καιρό. Συχνά όμως εκδηλώνονται με θρομβοεμβολικά επεισόδια, αίσθημα παλμών ή πόνο στο στήθος και δύσπνοια όταν εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Τύποι καρδιακών όγκων

Το μύξωμα αποτελεί το 50% των όγκων που απαντώνται στην καρδιά. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες και συνήθως διαγιγνώσκεται στην ηλικία μεταξύ 50 και 70 χρόνων. Συνήθως βρίσκεται στον αριστερό κόλπο. Τα μυξώματα μερικές φορές μπορεί να είναι και οικογενή.
Τα λιπώματα είναι ενδοκαψικοί όγκοι και μερικές φορές μπορεί να μεγαλώσουν και να προκαλέσουν αρρυθμίες.

Τα θηλώδη ινοελαστώματα είναι μικροί όγκοι του βαλβιδικού μηχανισμού που συχνά προκαλούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε εγκεφαλικές και στεφανιαίες αρτηρίες.

Μόνο το ένα τέταρτο όλων των καρδιακών όγκων μπορεί να παρουσιάζει κακοήθη στοιχεία, με την πλειοψηφία αυτών να είναι σαρκώματα.

Επικοινωνήστε με την ιατρό

Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί

Διάγνωση

Η καρδιακοί όγκοι μπορεί να είναι εμφανείς σε διαθωρακικό υπέρηχο.

Για την μελέτη τους όμως απαραίτητο είναι και το διοισοφάγειο υπέρηχο ή και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Έτσι, μπορεί να ελεγχθεί και η ύπαρξη δεύτερου όγκου στην καρδιά, όπου αν και σπάνια, καθορίζει και την αντιμετώπιση και θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία των καρδιακών όγκων είναι η πλήρης εξαίρεση τους. Η ιστολογική τους επιβεβαίωση ακολουθεί μετά την εκτομή τους, προκείμενου να γνωρίζουμε αν πρόκειται για καλοήθεια ή όχι.

Σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή μας και την ενδοσκοπική αφαίρεση αυτών των όγκων προκειμένου να εξασφαλίσει μια γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα του.

Με μικρή τομή στο θώρακα και τη βοήθεια της κάμερας μπορούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με ασφάλεια. Η ταχύτατη ανάρρωση, η απουσία πόνου και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα είναι δεδομένα.

Δείτε επίσης

Παθήσεις | Επεμβάσεις