Με όλα όσα είναι τελευταία στην επικαιρότητα πολλοί αμελούν να προσέξουν τον εαυτό τους. Σκέφτονται που να τρέχω για εξετάσεις και γιατρούς τώρα; Θα περάσει και αυτό.
Και όμως ο απολογισμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους απλώς «για να μην τρέχουν» είναι τραγικός. Μελέτες δείχνουν πως περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους προσπαθεί να αποφύγει το γιατρό.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν. Και ναι, θα πρέπει να ελέγξουμε που οφείλονται.
Τι είναι οι βαλβιδοπάθειες; Πώς θα καταλάβουμε ότι έχουμε σχετικό πρόβλημα; Και στη συνέχεια, τι κάνουμε και πως αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση;
Στην καρδιά μας υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες που διευκολύνουν τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά αλλά και την εξώθηση του στο υπόλοιπο σώμα. Πρόκειται για την αορτική βαλβίδα, τη μιτροειδή, την τριγλώχινα και την πνευμονική.
Συχνότερα μας απασχολούν, ωστόσο, οι τρεις πρώτες. Μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία μας όταν δεν ανοίγουν ή δεν κλείνουν καλά, έχουμε δηλαδή στένωση ή ανεπάρκεια βαλβίδας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν νιώσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή και περισσότερα από ένα, να μη το κρατήσουμε κρυφό. Η συμβουλή του γιατρού μας και μάλιστα άμεσα είναι επιτακτική.
Η διάγνωση των παθήσεων των βαλβίδων γίνεται συνήθως με το υπερηχογράφημα καρδιάς ή τρίπλεξ, όπως συχνά λέγεται. Έτσι θα δούμε αν η βαλβίδα μας έχει, για παράδειγμα, συσσώρευση ασβεστίου πάνω της και για αυτό δεν ανοίγει αρκετά για να περάσει το αίμα. Επίσης, θα δούμε αν η βαλβίδα μας δεν μπορεί να κλείσει σωστά – είναι πιο χαλαρή και το αίμα παλινδρομεί δια αυτής, έχουμε δηλαδή ανεπάρκεια.
Μερικές φορές μπορεί η να μη λειτουργούν καλά περισσότερες από μία βαλβίδα.
Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξουμε και πόσο «χαλασμένη» είναι η βαλβίδα μας. Αυτό θα καθορίσει αν η φαρμακευτική αγωγή και η παρακολούθηση από τον καρδιολόγο μας είναι αρκετά ή θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε εξειδικευμένο καρδιοχειρουργό, να μας εξηγήσει τι χρειάζεται να κάνουμε πως και πότε.
Με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί
Τα τελευταία χρόνια νέες χειρουργικές μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές, έχουν αναπτυχθεί και η ανάρρωση είναι ταχύτατη ενώ ο πόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Οι μικρές τομές και οι σύγχρονες μέθοδοι αναλγησίας έχουν συντελέσει φυσικά σε αυτό. Συνεπώς, ακόμα και αν χρειαζόμαστε επέμβαση δε χρειάζεται να φοβόμαστε. Είναι αναγκαία για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.
Όλοι οφείλουμε να ακούμε το σώμα μας. Αν είμαστε ενημερωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα μια νόσο. Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα μας, δεν παραμένουμε σιωπηλοί και άπραγοι. Συζητάμε με το γιατρό μας, εξεταζόμαστε και κάνουμε τη θεραπεία που χρειάζεται.
Επικοινωνήστε με την ιατρό με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί. Τα πεδία της φόρμας με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.